T.C.
GAZİANTEP
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : ...
KARAR NO : ...
BAŞKAN : ... ...
ÜYE : ... ...
ÜYE : ... ...
KATİP : ... ...
DAVACI : ... - ...
VEKİLLERİ : Av. ... -...
Av. ... - ...
DAVALI : ... - ... ...
VEKİLİ : Av. ... -....
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 14/08/2018
KARAR TARİHİ : 02/12/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 02/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İstinaf öncesi incelemede;
Davacı vekili ibraz etmiş olduğu dava dilekçesi ile; müvekkilinin ... ... Boru San. ve Tic. A.Ş'nin %15 hissedarı olmasının yanı sıra, yönetim kurulu üyeliğinin ve yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini de yürütmekte iken gerekli gördüğü lüzum üzerine... Noterliğinin... yevmiye no ve ... tarihli istifanameyi davalı şirkete gönderdiğini ve şirkete ... arihinde tebliğ edildiğini, ancak şirketin TTK hükümleri gereği gerekli tescil ve ilanı yapmadığı için şirkete ait borçlar yüzünden müvekkilinin zor duruma düştüğünü, bu durumun tespiti için ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dosyası ile tespit davası açıldığını ancak adı geçen şirketin TTK Geçici 7.Maddesi gereği şirketin kapatıldığını, açıklanan tüm bu nedenlerle ... Boru San. ve Tic. A.Ş'nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf ibraz etmiş olduğu cevap dilekçesi ile; ... Boru San. ve Tic. A.Ş'nin 22/08/2013 tarihinde kaydının TTK Geçici 7. Maddesi gereğince resen silindiğini, gerekli ilanların web sayfasında yapıldığını, kurumun yasal hasım olması ve kusurlarının olmaması sebebiyle yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
Dava sicilden terkin edilen şirketin ihyasına ilişkin açılan Şirketin İhyası davasıdır.
Mahkememizce yapılan incelemede davacının, şirketin ihyasını istemesinde hukuki yarar olduğu anlaşılmakla davacının davasının kabulüne karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesisi yoluna gidilmiştir.
Yargıtay ... nin ... Esas ... Karar sayılı ilamı uyarınca davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmiştir.
Mahkememizden verilen ... tarih ve ... Esas ... sayılı kararı ... BAM ... H.D'nin ... tarih ve ... Esas ... Karar sayılı ilamıyla kaldırılmıştır.
İstinaf incelemesinde;
TTK'nın geçici 7. maddesinde belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde ticaret sicil memurluğu tarafından şirketin sicil kaydı terkin edilir. Terkin edilmeden önce, TTK'nın geçici 7/4-a maddesi uyarınca, kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilir. Bir başka deyişle ticaret sicil memurluğu tarafından ihtar önce şirket yöneticilerinin adresine tebliğe çıkarılır. TTK'nın geçici 7/2. maddesine göre, davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz. TTK'nın geçici 7. maddesine göre açılan şirket ihyası davalarında husumet sadece ticaret sicil memurluğuna yöneltilir. Tasfiye memurları veya yöneticilerine husumet yöneltilmez, davaya dahil edilmeleri gerekmez. Eğer, şirket ihyası davasını ihyası istenen şirket ortak veya yöneticileri açmış ise, bu davanın bir nevi iptal davası gibi düşünülüp, terkin iptal edildiğine ve şirket tekrar faaliyetlerine devam edeceğine göre TTK'nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur. Ancak, şirket alacaklıları ihya davası açmış ise alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası sonuçlandıktan sonra şirketin sicilde kaydının bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK'nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanması gerekir. Yapılan yargılama sonucunda ticaret sicil memurluğu TTK'nın geçici 7. maddesine aykırı olarak bir şirketi terkin ettirmiş ise bu durumda yasal hasım olmadığından, kendi hatalı eylemi ile şirket terkin edildiğinden oluşacak yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumludur.
6102 Sayılı TTK'nın Geçici 7. madde 15. bent son cümlesi gereğince “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.
Davacı, 22/08/2013 tarihinde resen sicilden terkin edilen ihyası istenilen şirketin ortağıdır. Bu haliyle davacının davayı açmakta hukuki yararının bulunduğu ve davanın süresi içerisinde (5 yıl) açıldığı, ihyası istenilen şirketin yetkili temsilcilerine ticaret sicil müdürlüğü tarafından terkinin usulüne uygun biçimde ihtar edilmediği, sadece Ticaret Sicil Gazetesi'nde ... tarihinde ilan yapıldığı, davacının, ihyası istenilen şirket aleyhine ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası ile tespit davası açtığı, anılan mahkemece davacıya şirketin ihyası için yetki ve süre verildiği görülmüştür.
Mahkemece, ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak üzere şirketin ihyasına karar verilmesi ve usulüne uygun terkin ihtarı tebliğ etmeyen davalı ...'nün yargılama giderleri ile vekalet ücretinden sorumlu tutulması doğru ise de, ihya kararının ticaret sicilinde tescil ve ilanına karar verilmemesi ve TTK nun 547/2. Maddesi uyarınca şirkete davacının tasfiye memuru olarak atanması usul ve yasaya uygun değildir. Zira, ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin anılan dosyasında davacı, ihyasını istediği aynı zamanda ortağı bulunduğu şirkete husumet yöneltmiştir.
Bu itibarla, davacının ek tasfiye memuru olarak atanması doğru görülmediğinden, davalı vekilinin istinaf isteminin kabulü ile mahkeme kararının kaldırılmasına, dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesinin esas ve karar sayılı ilamı sonrası yapılan yargılamada ;
Yeni duruşma günü taraflara tebliğ edilmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama neticesinde ilgili şirketin ihyası ile ...'ın tasfiye memuru olarak atanmasına ilişkin karar verilmiş ise de davalı ... müdürlüğünün istinaf talebi üzerine ... BAM... HD'nin... Esas... Karar sayılı ilamı ile kaldırılarak mahkememize gönderilmiştir.
Mahkememizce kaldırma kararından sonra yapılan yargılamada; kaldırma kararında belirtildiği üzere ihya kararının ticaret sicilden tescil ilanına karar verilmiş ve ihyayı talep eden ...'ın şirket ortağı olduğu anlaşıldığından tasfiye memuru atanmasına gerek olmadığı anlaşıldığından tasfiye memuru atanmamış olup, ... Ticaret Sicil Müdürlüğünün ... sıra numarasına kayıtlı ... Boru San. Ve Tic. A.Ş'nin ... Asliye tic. Mahkemesinin ... Esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak kaydı ile ihyasına dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesisi yoluna gidilmiştir.
... Yargıtay H.D'nin Esas Karar sayılı ilamı uyarınca davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmiştir.
Mahkememizden verilen ... tarih ve... Esas ... sayılı kararı ... BAM ... H.D'nin 30/09/2021 tarih ve ... Esas ... Karar sayılı ilamıyla kaldırılmıştır.
İstinaf incelemesinde;
... Asliye Ticaret Mahkemesinin tarih, esas, karar sayılı kararının davalı vekili tarafından istinafı üzerine BAM ... Hukuk Dairesinin – esas, karar sayılı ortadan kaldırma kararıyla; mahkemece ... Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyasıyla sınırlı olmak üzere şirketin ihyasına karar verilmesi uygun ise de; ... Boru San. ve Tic. A.Ş.'nin ihya kararının ticaret sicilinde tescil ve ilanına karar verilmemesi ve TTK’nın 547/2. Maddesi uyarınca şirkete davacının tasfiye memuru olarak atanması usul ve yasaya uygun değildir.
... Asliye Ticaret Mahkemesinin anılan dosyasında; davacı ihyasını istediği aynı zamanda ortağı bulunduğu şirkete husumet yöneltmiştir. Davacının ek tasfiye memuru olarak atanması doğru görülmediğinden mahkeme kararın kaldırılmasına karar verilmiş ve tekrar mahkemesine gönderilmiştir. Mahkemece, bu kez de sadece şirketin ihyasına karar verilmiş, ancak ek tasfiye memuru atanması yönünde bir karar verilmemiştir. Davacı taraf istinaf taleplerinde; tasfiye memuru atanması gerektiğini belirterek bu kararı istinaf etmiş, davalı kanuni hasım Gaziantep Ticaret Sicil Müdürlüğü tasfiye memuru atanmasının gerekliliğini istinafa cevap dilekçesinde belirtmiştir.
Mahkemece ihya kararı verilmekle birlikte TTK’nın 547/2. maddesi gereğince şirketin sınırlı ihyasına ek tasfiyesine karar verilmesi halinde tasfiye memuru atanması zorunludur. Bu nedenle ek tasfiye memuru tespit edilip, atanması gerektiğinden davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulü ile, yerel mahkeme kararı kaldırılarak, kaldırma nedenine göre karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi . Hukuk Dairesinin ... esas ve... karar sayılı ilamı sonrası yapılan yargılamada ;
Yeni duruşma günü taraflara tebliğ edilmiştir.
Eldeki dava dosyasına konu uyuşmazlık yönünden mahkememizce ilk kez ... tahinde davanın kabulü ile tasfiye memuru olarak ...'ın atanmasına yönelik... Esas ... Karar sayılı ilam ile hüküm kurulduğu, verilen bu kararın istinaf incelemesinde ... BAM ... . HD'nin ... Esas ... Karar sayılı ilamı ile 'Eğer, şirket ihyası davasını ihyası istenen şirket ortak veya yöneticileri açmış ise, bu davanın bir nevi iptal davası gibi düşünülüp, terkin iptal edildiğine ve şirket tekrar faaliyetlerine devam edeceğine göre TTK'nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanmasına gerek yoktur. Ancak, şirket alacaklıları ihya davası açmış ise alacaklıların işbu davaya açmaktaki amaçları, alacak davasında husumet yöneltilecek bir hasım bulunması olup, alacak davası sonuçlandıktan sonra şirketin sicilde kaydının bulunmasında veya faaliyetine devam etmesinde, gerek alacaklı gerekse şirket için herhangi bir yarar bulunmadığından bu tip davalarda TTK'nın 547/2. maddesine göre ek tasfiye memuru atanması gerekir.'
'Mahkemece, ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak üzere şirketin ihyasına karar verilmesi ve usulüne uygun terkin ihtarı tebliğ etmeyen davalı ...'nün yargılama giderleri ile vekalet ücretinden sorumlu tutulması doğru ise de, ihya kararının ticaret sicilinde tescil ve ilanına karar verilmemesi ve TTK nun 547/2. Maddesi uyarınca şirkete davacının tasfiye memuru olarak atanması usul ve yasaya uygun değildir. Zira ,... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin anılan dosyasında davacı, ihyasını istediği aynı zamanda ortağı bulunduğu şirkete husumet yöneltmiştir.'
'Bu itibarla, davacının ek tasfiye memuru olarak atanması doğru görülmediğinden, davalı vekilinin istinaf isteminin kabulü ile mahkeme kararının kaldırılmasına, dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir. '
Yukarıda yazılı gerekçelerle verilen kararın kaldırılmasına karar verilerek dosyanın yeniden mahkememize gönderildiği yukarıda verilen kaldırma kararının ilk paragrafından da anlaşılacağı üzere şirket ihya davasında ihyası istenen şirket ortak ve yöneticileri açmış ise bu durumda tasfiye memuru atanmasına gerek olmadığı hususu açıkça kaldırma ilamı gerekçesi yapılmış olduğundan bu defa mahkememizce... tarihli ... Esas ... Karar sayılı ilamı ile davanın kabulü ile dava dışı şirketin ihyasına ve bu kararın... Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil ve ilanına hükmedilmiş olup, ihya davasını açan davacının ihyası istenen ... Boru San. Ve Tic. A.Ş.'nin ortağı olduğu, ... Ticaret Sicil Müdürlüğünden gelen yazı cevabından anlaşıldığından tasfiye memuru atanmamış, mahkememizce verilen bu kararın istinaf edilmesi üzerine bu defa... BAM... HD... Esas ... Karar sayılı ilamı ile ek tasfiye memuru atanmadığı gerekçesi ile mahkememizce verilen kararı kaldırmış, mahkememizce bu kaldırma kararından sonra yapılan yargılamada davanın kabulü ile dava dışı ... Boru San. Tic. A.Ş'nin ... Asliye Tic. Mah. ... Esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak kaydı ile ihyasına, tasfiye memuru olarak Gaziantep Bilirkişilik Bölge Kurulu listesinde yer alan Mali Müşavir bilirkişi ... ın atanmasına, tasfiye memuru ücretinin ve tasfiye işlemlerine ilişkin ücreti daha sonra dava dışı şirketten tahsil edilmek suretiyle davacı taraça karşılanmasına ve bu kararın Gaziantep Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanına hükmedilmiştir.
Yargıtay... HD'nin ... Esas... Karar sayılı ilamı da dikkate alınarak davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
DAVANIN KABULÜ İLE;
1-... Ticaret Sicil Müdürlüğünün... sıra numarasına kayıtlı ... Boru San. Ve Tic. A.ş.'nin ... Asliye Ticaret Mahkemesinin ... Esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak kaydı ile İHYASINA,
2-Gaziantep bilirkişilik bölge kurulunun listesinde kayıtlı mali müşavir bilirkişi ... TC kimlik numaralı ... 'ın tasfiye memuru olarak atanmasına, tasfiye memuru için 2000 TL ücret takdirine, davacı tarafça 2000 TL tasfiye memuru ücreti ve 4000 TL tasfiye işlemleri için ücret yatırıldığı takdirde tasfiye işlemlerine başlanmasına, davacı tarafça yatırılacak olan toplam 6000 TL tasfiye işlemi ücretinin daha sonra dava dışı ... Boru San. Ve Tic. A.ş.'den tahsili ile davacıya ÖDENMESİNE,
3-Kararın 1 ve 2 nolu bendinde belirtilen hususların ... Ticaret Sicil Müdürlüğünce TESCİL ve İLANINA,
4-Alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 35,90 TL harcın mahsubu ile BAKİYE 18,50 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
5-Davacının yaptığı ve karşıladığı harç dahil 179,20 TL yargılama giderinden davalının yapmış olduğu 42,40 TL'nin mahsubu ile bakiye kalan 136,80 TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Karar tarihinde yürürlükte bulunan ...Ü.T'ne göre belirlenen 5.100,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Karar kesinleştiğinde bakiye avansın iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, diğer tarafların yokluğunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.02/12/2021